Ο ηλεκτρισμός έχει γίνει ένα τόσο τεράστιο κομμάτι της ζωής μας που έχει γίνει δύσκολο για εμάς να φανταστούμε μια στιγμή χωρίς αυτόν. Να είστε ειλικρινείς: μπορείτε πραγματικά να φανταστείτε τη ζωή χωρίς το κινητό σας τηλέφωνο, την τηλεόρασή σας ή το ψυγείο σας; Μπορείτε να φανταστείτε να πρέπει να πλύνετε όλα τα ρούχα σας με το χέρι, να ανάβετε μια φωτιά μόνο για να πάρετε λίγο ζεστό νερό ή να πάτε για ύπνο όταν σκοτεινιάζει επειδή το φως των κεριών δεν είναι πραγματικά αρκετό για να κάνετε τίποτα σωστά;
Μπορεί να θεωρείτε την ηλεκτρική ενέργεια δεδομένη, αλλά δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι προαναφερθείσες καταστάσεις ήταν ο κανόνας για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αλλά όλα έχουν ένα τίμημα, και γίνεται όλο και πιο σαφές ότι το τίμημα για την ευκολότερη ζωή μας είναι το περιβάλλον του πλανήτη μας. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκαν κινήσεις όπως η Ώρα της Γης – για να μας βοηθήσουν όλους να σκεφτόμαστε τον πλανήτη μας που και που.
Η Ιστορία της Ώρας της Γης
Το 2004, ανησυχώντας για τα επιστημονικά ευρήματα, το Παγκόσμιο Ταμείο της Αυστραλίας για τη Φύση συναντήθηκε με μια διαφημιστική εταιρεία στο Σίδνεϊ για να "συζητήσει ιδέες για τη συμμετοχή των Αυστραλών στο θέμα της κλιματικής αλλαγής". Μαζί, επινόησαν την ιδέα μιας μεγάλης κλίμακας απενεργοποίησης το 2006 και την ονόμασαν "The Big Flick" και αποφάσισαν να κάνουν την ιδέα τους πραγματικότητα.
Ο δήμαρχος του Σίδνεϊ πείστηκε γρήγορα για τη σημασία της αύξησης της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται και πώς αυτό επηρέασε τον πλανήτη, και η πρώτη ώρα της Γης πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας στις 7:30 μ.μ.
Σύντομα, η ιδέα άρχισε να εξαπλώνεται, με το Σαν Φρανσίσκο να είναι η επόμενη μεγάλη πόλη που θα τρέξει ένα πρόγραμμα "Lights Out" τον Οκτώβριο του 2007.
Η εκδήλωση ήταν μια τεράστια επιτυχία και έλαβε μεγάλη θετική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, και μέχρι το 2008, 35 χώρες στον κόσμο συμμετείχαν και στις επτά ηπείρους. Μεταξύ 8 και 9 μ.μ., εκατοντάδες πόλεις σε αυτές τις 35 χώρες έσβηαν τα φώτα τους.
Ακόμη και μερικά από τα διασημότερα ορόσημα συμμετείχαν, συμπεριλαμβανομένης της Όπερας του Σίδνεϊ (Σίδνεϊ, Αυστραλία), του Empire State Building (Νέα Υόρκη), του Εθνικού Μνημείου (Τζακάρτα, Ινδονησία), της Γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ (Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ), Επιτραπέζιο Βουνό (Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική), Κολοσσαίο (Ρώμη, Ιταλία), Κέντρο Αζριέλη (Τελ Αβίβ, Ισραήλ), Βασιλικό Κάστρο (Στοκχόλμη, Σουηδία), Πύργος CN (Τορόντο, Καναδάς), Κέντρο Ανακάλυψης Επιστήμης SM (Μανίλα, Φιλιππίνες), Πύργοι Petronas (Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία), Πύργος KL (Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία), Ναός Wat Arun (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη), Το Δημαρχείο του Λονδίνου (Λονδίνο, Αγγλία) και άλλα. Το 2016, ο αριθμός των χωρών που συμμετείχαν αυξήθηκε σε 170. Πολλές διασημότητες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την εκδήλωση, όπως ο Λιονέλ Μέσι, ο Αλ Γκορ, η Γιόκο Όνο και ο Νέλσον Μαντέλα.
Πώς να γιορτάσετε την Ώρα της
Ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσετε την Ώρα της Γης είναι, φυσικά, να συμμετάσχετε! Θα πρέπει επίσης να θυμάστε, ωστόσο, ότι η Ώρα της Γης δεν είναι μόνο περίπου μία ώρα, αλλά και για τη φροντίδα για τον πλανήτη μας κάθε δεύτερη ώρα κάθε δεύτερης ημέρας του έτους!
Οι χιλιάδες επί χιλιάδων Mwh ενέργειας που σώζονται παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της Ώρας της Γης δεν σημαίνουν τίποτα αν δεν συνεχίσουμε να νοιαζόμαστε για το περιβάλλον στη συνέχεια. Έτσι, σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε σε καθημερινή βάση για να εξοικονομήσετε ενέργεια και στη συνέχεια να το κάνετε - ακόμη και μικρά πράγματα όπως η ανταλλαγή των κανονικών λαμπτήρων σας με πιο εξοικονόμηση ενέργειας μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά αν πολλοί άνθρωποι τα κάνουν ταυτόχρονα. Αφήστε τη μοναδική ώρα που είναι η Ώρα της Γης να σας εμπνεύσει να κάνετε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για τους υπόλοιπους 8.760 του έτους!
Οπότε το Σάββατο 27/3 στις 20:30 σβήνουμε όλοι τα φώτα για μία ώρα!