Fight climate change by preventing food waste

Καταπολεμήστε την κλιματική αλλαγή αποτρέποντας τη σπατάλη τροφίμων

Μερικά απλά βήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της σπατάλης τροφίμων

Σήμερα, υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που παράγονται στον κόσμο πηγαίνει στα σκουπίδια. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους φρούτων, λαχανικών, κρέατος, γαλακτοκομικών, θαλασσινών και δημητριακών που είτε δεν φεύγουν ποτέ από το αγρόκτημα, είτε χάνονται ή χαλάνε κατά τη διανομή τους είτε πετιούνται σε ξενοδοχεία, παντοπωλεία, εστιατόρια, σχολεία ή σπίτι κουζίνες. Θα μπορούσε να είναι αρκετές θερμίδες για να ταΐσει κάθε υποσιτισμένο άτομο στον πλανήτη.

Αλλά η σπατάλη τροφίμων δεν είναι απλώς μια κοινωνική ή ανθρωπιστική ανησυχία - είναι μια περιβαλλοντική ανησυχία. Όταν σπαταλάμε τρόφιμα, σπαταλάμε επίσης όλη την ενέργεια και το νερό που χρειάζεται για την ανάπτυξη, τη συγκομιδή, τη μεταφορά και τη συσκευασία τους. Και αν τα τρόφιμα πηγαίνουν στη χωματερή και σαπίζουν, παράγουν μεθάνιο—ένα αέριο του θερμοκηπίου ακόμη πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα. Περίπου το 11% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από το σύστημα τροφίμων θα μπορούσαν να μειωθούν εάν σταματήσουμε να σπαταλάμε τρόφιμα. Μόνο στις ΗΠΑ, η παραγωγή απολεσθέντων ή χαμένων τροφίμων προκαλεί εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που ισοδυναμούν με 37 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, η πρόκληση μας δεν πρέπει να είναι πώς να καλλιεργήσουμε περισσότερα τρόφιμα, αλλά να ταΐσουμε περισσότερους ανθρώπους, ενώ σπαταλάμε λιγότερα από αυτά που ήδη παράγουμε. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε σε επίπεδο καταναλωτή για να κάνουμε σημαντική διαφορά. Από την παράδοση υπολειμμάτων σε όσους έχουν ανάγκη μέχρι την κατάψυξη τροφίμων, τις πιο έξυπνες αγορές και την κομποστοποίηση για να κρατήσουμε τα μη βρώσιμα υπολείμματα μακριά από τους χώρους υγειονομικής ταφής, όλοι μπορούμε να κάνουμε μικρά βήματα για να περιορίσουμε τις εκπομπές μας.

Ψωμιά σε διάδρομο σούπερ μάρκετ © WWF/Richard Stonehouse
Βαθιά κατάψυξη που περιέχει κατεψυγμένα τρόφιμα © WWF/Richard Stonehouse

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε:  

  • Προγραμματίστε εκ των προτέρων και αγοράστε μόνο ό,τι χρειάζεστε. Πηγαίνοντας στο κατάστημα χωρίς πρόγραμμα ή με άδειο στομάχι μπορεί να οδηγήσει στην αγορά περισσότερων από όσα χρειαζόμαστε. Για να διατηρήσετε την κουζίνα σας σε καλό δρόμο, προσπαθήστε να τρώτε τα υπολείμματα, σκεφτείτε τα γεύματα που μπορεί να φάτε έξω και αποφύγετε τις περιττές αγορές σχεδιάζοντας τη λίστα με τα παντοπωλεία σας εκ των προτέρων.

  • Χρησιμοποιήστε τον καταψύκτη σας. Αν και υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση φρέσκων τροφίμων, τα κατεψυγμένα τρόφιμα μπορεί να είναι εξίσου θρεπτικά. Παραμένουν επίσης βρώσιμα για πολύ περισσότερο. Πολλά θαλασσινά, για παράδειγμα, καταψύχονται πριν φτάσουν στο σούπερ μάρκετ σας και στη συνέχεια αποψύχονται και εκτίθενται. Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει φρέσκο ​​μόνο για λίγες μέρες. Αγοράζοντας κατεψυγμένα θαλασσινά, μπορείτε να παρατείνετε σημαντικά τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Το μαγείρεμα και η κατάψυξη των τροφίμων —ειδικά των προϊόντων— πριν χαλάσουν είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε να τα πετάξετε.

  • Να είστε δημιουργικοί με τα υπολείμματα. Πριν ψωνίσετε, χρησιμοποιήστε τα τρόφιμα που έχετε ήδη. Ιστοσελίδες όπως Μεγάλος Φούρνος , Supercook και MyFridgeFood σας επιτρέπει να αναζητήσετε συνταγές με βάση τα συστατικά που υπάρχουν ήδη στην κουζίνα σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές όπως το Epicurious και το Allrecipes για να αξιοποιήσετε στο έπακρο ό,τι υπάρχει στο ψυγείο και το ντουλάπι σας.

  • Ανακατεύουμε, ψήνουμε ή βράζουμε. Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πολύ ώριμα μπορεί να μην φαίνονται όμορφα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να έχουν νόστιμη γεύση στις συνταγές. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τα μαραμένα, μαραμένα ή ατελή προϊόντα σας για να φτιάξετε γλυκά smoothies, ψωμί, μαρμελάδες, σάλτσες ή ζωμό σούπας.

  • Μίλα το. Η πρόληψη της σπατάλης τροφίμων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί ο αντίκτυπός της στον πλανήτη. Εάν αποφύγουμε την παραγωγή τροφής που δεν τρώμε, μπορούμε να εξοικονομήσουμε τη γη, το νερό και την ενέργεια που θα είχαν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους. Και η συνειδητοποίηση είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Σύμφωνα με τη ReFED, η εκπαίδευση των καταναλωτών σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων θα μπορούσε να αποτρέψει 2,3 εκατομμύρια τόνους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.