reforestation rules

Οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν μύθους σχετικά με την δενδροφύτευση μεγάλης κλίμακας

Οι επιστήμονες πρότειναν 10 χρυσούς κανόνες για τη φύτευση δέντρων, οι οποίοι λένε ότι πρέπει να αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για όλα τα έθνη αυτή τη δεκαετία.

Η δενδροφύτευση είναι μια λαμπρή λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία της βιοποικιλότητας, αλλά το λάθος δέντρο στο λάθος μέρος μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, λένε ειδικοί στο Royal Botanic Gardens, Kew. Οι κανόνες περιλαμβάνουν πρώτα την προστασία των υπαρχόντων δασών και τη συμμετοχή ντόπιων. Τα δάση είναι απαραίτητα για τη ζωή στη Γη. Παρέχουν ένα σπίτι στα τρία τέταρτα των φυτών και ζώων του κόσμου, απορροφούν διοξείδιο του φυτού και παρέχουν τροφή, καύσιμα και φάρμακα.

Αλλά εξαφανίζονται γρήγορα. μια περιοχή περίπου στο μέγεθος της Δανίας με παρθένα τροπικά δάση χάνεται κάθε χρόνο. "Η φύτευση των σωστών δέντρων στο σωστό μέρος πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για όλα τα έθνη καθώς αντιμετωπίζουμε μια κρίσιμη δεκαετία για να διασφαλίσουμε το μέλλον του πλανήτη μας", δήλωσε ο Δρ Πολ Σμιθ, ερευνητής της μελέτης και γενικός γραμματέας της φιλανθρωπικής οργάνωσης διατήρησης, Botanic Gardens Conservation International, στο Kew.

Χρειάζεται τουλάχιστον ένας αιώνας για να αποκατασταθούν τα κατεστραμμένα δάση.

Μια σειρά από φιλόδοξα έργα δενδροφύτευσης βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο για να αντικαταστήσουν τα δάση που χάνονται.

Ένα κίνημα στην Αφρική για τη φύτευση ενός δασικού τείχους 5.000 μιλίων (8.048 χλμ.) για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης πρόκειται να γίνει η μεγαλύτερη ζωντανή δομή στη Γη, τρεις φορές το μέγεθος του Μεγάλου Κοραλλιογενή 'Υφαλου, με σκοπό να εμποδίσει την ερημοποίηση τηε κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, η φύτευση δέντρων είναι πολύ περίπλοκη, χωρίς καθολική εύκολη λύση. "Εάν φυτέψετε λάθος δέντρα σε λάθος μέρος, θα μπορούσα να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Kate Hardwick της RBG Kew. Δάσος, Κολομβία

Τα ανεπηρέαστα δάση μεγάλης ανάπτυξης είναι μεγάλοι μακροπρόθεσμοι νεροχύτες φυτρώνουν

Πολύ συχνά τα φυσικά δάση γεμάτα φυτά, ζώα και μύκητες αντικαθίστανται από εμπορικές φυτείες με σειρές ξύλων, που θα συγκομίζονται μετά από λίγες δεκαετίες, είπε στο BBC News.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να τους ενθαρρύνουμε ανθρώπους, όπου είναι δυνατόν, να προσπαθούμε να αναδημιουργήσουμε παρόμοια με τα φυσικά δάση και τα οποία προσφέρουν πολλαπλά φύση στους ανθρώπους, το περιβάλλον και τη, καθώς και τη δέσμευση προστασίας».

Η ανασκόπηση της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Global Change Biology, διαπίστωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η προγραμματισμένη φύτευση δέντρων δεν αυξάνει τη δέσμευση και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Οι 10 χρυσοί κανόνες είναι:

Προστατέψτε πρώτα τα υπάρχοντα δάση

Η διατήρηση των δασών στην αρχική τους κατάσταση είναι πάντα προτιμότερη. Τα άθικτα παλιά δάση απορροφούν καλύτερα τον φυτό και είναι πιο ανθεκτικά πυρκαγιές, τις καταιγίδες και τις ξηρασίες. «Όποτε υπάρχει επιλογή, τονίζουμε ότι η διακοπή της αποψίλωσης και η προστασία των εναπομεινάντων δασών πρέπει να είναι προτεραιότητα», δήλωσε ο καθηγητής Alexandre Antonelli, διευθυντής επιστήμης στο RGB Kew.

Βάλτε τους ντόπιους στο επίκεντρο των σχεδίων δενδροφύτευσης

Μελέτες δείχνουν ότι η τοποθέτηση των τοπικών κοινοτήτων είναι το κλειδί για την επιτυχία των έργων δενδροφύτευσης. Συχνά είναι οι ντόπιοι που έχουν περισσότερα να κερδίσουν από τη φροντίδα του δάσους στο μέλλον.

Μεγιστοποίηση της ανάκαμψης της βιοποικιλότητας για την εφαρμογή πολλαπλών στόχων

Η αναβάθμιση θα πρέπει να αφορά αρκετούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από την κλιματική αλλαγή, της διατήρησης και της βελτίωσης των οικονομικών και πολιτικών οφελών.

Επιλέξτε τη σωστή περιοχή για ανάλωση

Φυτέψτε δέντρα σε περιοχές που ήταν ιστορικά δασωμένες υποβαθμισμένες, αλλά δεν έχουν φυσικά άλλα ενδιαιτήματα όπως λιβάδια ή υγρότοπους.

Χρησιμοποιήστε τη φυσική αναγέννηση του δάσους όπου είναι δυνατόν.

Το να αφήσετε τα δέντρα να αναπτυχθούν φυσικά μπορεί να είναι φθηνότερο και πιο αποτελεσματικό από τη φύτευση δέντρων.

Επιλέξτε τα σωστά είδη δέντρων που μπορούν να μεγιστοποιήσουν τη βιοποικιλότητα

Όπου απαιτείται φύτευση δέντρων, η επιλογή των σωστών δέντρων είναι ζωτικής σημασίας. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν ένα μείγμα ειδών δέντρων που βρίσκονται φυσικά στην τοπική περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σπάνιων ειδών και δέντρων οικονομικής σημασίας, αλλά αποφεύγοντας δέντρα που μπορούν να γίνουν επεμβατικά.

Βεβαιωθείτε ότι τα δέντρα είναι ανθεκτικά για να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο κλίμα

Χρησιμοποιήστε σπόρους δέντρων που είναι κατάλληλοι για το τοπικό κλίμα και πώς αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.

Προγραμματίστε εκ των προτέρων

Προγραμματίστε πώς θα προμηθευτείτε σπόρους ή δέντρα, σε συνεργασία με τους ντόπιους.

Μάθετε κάνοντας

Συνδυάστε την επιστημονική γνώση με την τοπική γνώση. Ιδανικά, δοκιμές μικρής κλίμακας θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν από τη φύτευση μεγάλου αριθμού δέντρων.

Κάντε το αποδοτικό

Η βιωσιμότητα της επαναφύτευσης δέντρων βασίζεται σε μια πηγή εισοδήματος για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των φτωχών.

Πηγή Helen Briggs
Ανταποκριτής του BBC Science