Άρθρο Καθημερινής: Καινοτόμα οικολογικά προϊόντα από μπαμπού

Της Δέσποινας Κόντη

Καθημερινή

boobam ελληνική σημαία

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης και την υιοθέτηση εναλλακτικών λύσεων. Οι νέες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν προϊόντα από ανανεώσιμα υλικά, τα οποία έρχονται να ανταγωνιστούν τα πλαστικά. Το περιβάλλον φαίνεται να ευνοεί τέτοιου είδους επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, όπως επιβεβαιώνει και η πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης να αποσύρει τα πλαστικά μιας χρήσης ένα χρόνο νωρίτερα από την καταληκτική προθεσμία της Ε.Ε., που είναι ο Ιούλιος του 2021, δηλαδή το καλοκαίρι του 2020.

Η νεοφυής εταιρεία boobam συνιστά τέτοιου είδους πρωτοβουλία. Έχοντας εμπνευστεί το όνομά της από το μπαμπού, δημιουργεί προϊόντα με βάση τις πληροφορίες του φυτού και «θέτει» τους δικούς της περιβαλλοντικούς όρους. «Η οδοντόβουρτσα που προωθείται στην αγορά, η boobambrush, αποτελεί το πρώτο προϊόν σε ένα σχέδιο που εξαρχής είχε ως στρατηγική μία μεγάλη γκάμα προϊόντων με βάση το φυτό μπαμπού.

Σήμερα, η συλλογή μας αριθμεί περισσότερα από 30 προϊόντα», αναφέρει στην «Κ» ο Άγγελος Φωκιανός, ο οποίος ίδρυσε την boobam το 2015 μαζί με τον αδελφό του Νίκο. Εξηγεί επίσης ότι η εταιρεία δημιουργεί οδοντόβουρτσες από μπαμπού που ανταποκρίνονται στα προσωπικά γούστα των πελατών, τονίζοντας ότι «πρόκειται για μία πλήρως βιοδιασπώμενη οδοντόβουρτσα που, είτε βρεθεί στο σπίτι είτε καταλήξει στη θάλασσα, θα βιοδιασπαστεί και θα αφομοιωθεί 100% στο περιβάλλον, χωρίς να το επιβαρύνει».

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει η εταιρεία, 4 δις. οδοντόβουρτσες πετιούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως, κάτι που σημαίνει ότι εάν τοποθετηθεί η μία δίπλα στην άλλη, κυκλώνουν τη Γη 16 φορές.

Παράλληλα, 200 εκατ. κιλά από οδοντόβουρτσες προστίθενται στις χωματερές κάθε χρόνο, ενώ θα πρέπει να περάσουν 700 χρόνια για να βιοδιασπαστούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πλαστικές οδοντόβουρτσες φτιάχνονται από πλαστικό πολυπροπυλένιο και νάιλον, τα οποία είναι παράγωγα μη ανανεώσιμων ορυκτών καυσίμων. Η εταιρεία βέβαια πουλάει και άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης, είτε μέσω του e-shop της μέσα από τη συνεργασία της με φυσικά καταστήματα λιανικής (φαρμακεία, βιολογικές αγορές, καταστήματα με οικολογικά και τουριστικά είδη, καταστήματα εστίασης), ενώ διατηρεί συνεργασίες με την WWF Ελλάδας, Γαλλίας και σύντομα της Αγγλίας.

Η ομάδα έχει σχεδιάσει μπουκάλια, θερμός, αλλά και ποτήρια πολλαπλών χρήσεων, ενώ έφτιαξε και οδοντικό όνομα από ίνες μπαμπού μέσα σε γυαλινή θήκη επαναληπτικής χρήσης, κ.ά. «Βρέθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης και παρατήρησα ότι γίνεται μεγάλη κατανάλωση πλαστικών μπουκαλιών με νερό, επειδή το νερό εκεί δεν είναι πόσιμο. Αυτό μου έδωσε το ερέθισμα να δημιουργήσουμε τα μπουκάλια πολλαπλών χρήσεων, κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι υψηλής ποιότητας». Την πρώτη ύλη τους, την προμηθεύονται από την Κίνα, καθώς το μπαμπού αποτελεί ένα ασιατικό υλικό συνδεδεμένο με την κινεζική κουλτούρα.

Στόχος της εταιρείας είναι «να γίνει η οδοντόβουρτσα από μπαμπού η βασική επιλογή για κάθε καταναλωτή και όχι η εναλλακτική της πλαστικής», τονίζει ο Άγγελος Φωκιανός.