boobam: Ένας «πράσινος τρόπος ζωής», με καινοτόμα προϊόντα από μπαμπού

boobam: Ένας «πράσινος τρόπος ζωής», με καινοτόμα προϊόντα από μπαμπού

Ο Άγγελος Φωκιανός, founder της boobam, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για την startup που ξεκίνησε με 500 ευρώ, με μια οικολογική, προσωποποιημένη και βιοδιασπώμενη οδοντόβουρτσα από μπαμπού, και που σήμερα διαθέτει πάνω από 100 διαφορετικούς κωδικούς, με στόχο να δώσει τη δυνατότητα στον καταναλωτή «να πει «όχι» στα πλαστικά μίας χρήσης».

Πώς προέκυψε η δημιουργία της εταιρείας boobam και σε τι σημείο βρίσκεται σήμερα η ανάπτυξη της;

Κοιτώντας 4 χρόνια πίσω, θα έλεγα ότι η boobam είναι το αποτέλεσμα μιας αντίδρασης στις συνθήκες που διαμόρφωσε η κρίση και τα αποτελέσματα αυτής στις νέες γενιές. Αισθάνομαι και ακόμα αισθάνομαι ότι το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε τα τελευταία 10-12 χρόνια στην Ελλάδα είναι ότι «κλάπηκαν» τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς που έπεσαν ότι ένας μισθός 500€ ήταν καλός και το να διεκδικήσει κάτι παραπάνω είναι άσκοπο. Ευτυχώς, παρόλο που ζούσα αυτό το συμβιβασμό παντού γύρω μου, ποτέ δεν τον αποδέχθηκα. Έτσι, όταν ο μεγάλος μου αδερφός (Νίκος), και μέντορας μου, αρχικά εμφύσησε και έπειτα υποστήριξε την απόφαση να κάνω κάτι δικό μου μόλις στα 22, τότε γεννήθηκε η ιδέα για μια οικολογική, προσωποποιημένη και βιοδιασπώμενη οδοντόβουρτσα. Και συμπτωματικά η αρχική μας επένδυση ήταν 500€... ένα μηνιάτικο δηλαδή!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε παγκοσμίως δραστηριοποιήθηκε στη συγκεκριμένη κατηγορία μόλις 3-4 εταιρείες, φυσικά ήμασταν η πρώτη ελληνική και η πρώτη που είχαμε την ιδέα της προσωποποίησης στον κόσμο!

Σήμερα, η εταιρεία αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, τόσο σε αριθμό πελατών και σημείων πώλησης όσο και στις προϊοντικές κατηγορίες και τη διεύρυνση της συλλογής. Επιπλέον, αναπτύσσονται νέα κανάλια πωλήσεων από στρατηγικές συνεργασίες.

Ποια είναι τα προϊόντα που διαθέτει η εταιρεία σας, που και πώς δημιουργεί η κατασκευή και η διάθεση τους; Και ποια η ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό;

Το boobam (αναστροφή της λέξης bamboo) ξεκίνησε ως μονο-προϊοντικό brand με την οδοντόβουρτσα, αλλά εξαρχής η ιδέα ήταν να χτίσουμε γύρω του μια μεγάλη γκάμα ποιοτικών προϊόντων με στόχο να δώσουμε τη δυνατότητα στην καταναλωτή να πει και πρακτικά «όχι» στα πλαστικά προϊόντα. χρήση.

Σήμερα, η γκάμα μας αποτελείται από σχεδόν 100 διαφορετικούς κωδικούς για τη στοματική υγιεινή, το μπάνιο, το ξύρισμα, τη κουζίνα και τα προϊόντα για χρήση εκτός σπιτιού. Η γκάμα συνεχώς, καλύπτοντας όλο και περισσότερες καθημερινές ανάγκες, ποιοτικότερα, οικονομικά και κυρίως ηθικά και οικολογικά!

Η κατασκευή των περισσότερων προϊόντων γίνεται σε πιστοποιημένα εργοστάσια στην Κίνα (λόγω της πρώτης ύλης) κάτω από τις υψηλές απαιτήσεις ISO και όλα μας τα προϊόντα είναι CE πιστοποιημένα βάση ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ο σχεδιασμός όλων των προϊόντων γίνεται στην Ελλάδα από το industrial design, το packaging και φυσικά το branding τους.

Τα προϊόντα μας ξεκίνησαν να διατίθενται αποκλειστικά μέσω του E-shop μας αλλά αξιοποιώντας τα social media ως εργαλείο αναζήτησης και επικοινωνίας με επιχειρήσεις, πολύ σύντομα, χωρίς εξωτερικό πωλητή, αναπτύξαμε ένα δίκτυο χονδρικής με περισσότερα από 150 σημεία. Ακόμα και σήμερα το δίκτυο αναπτύσσεται δυναμικά χωρίς πωλητές πεδίου, κυρίως λόγω της μεγάλης αποδοχής του κοινού σε όλα τα προϊόντα μας. Η έρευνα ικανοποίησης καταναλωτών που κάνουμε μέσα από το web shop μας δίνει σταθερά NPS σκορ πάνω από 70, κάτι που μας κατατάσσει σε World Class Brand και δείχνει το υψηλότερο ποσοστό βιωσιμότητας της νεοφυούς εταιρείας μας.

Πώς προμηθεύεστε το μπαμπού από το οποίο παράγονται τα προϊόντα σας; Ποιες οι ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου υλικού, για ποιους λόγους έγινε η επιλογή του;

Μπαμπού ως πρώτη ύλη προμηθευόμαστε μόνο σε ειδικές παραγγελίες και ειδικά προετοιμασμένοι για την εκτέλεση του έργου. Όλα τα προϊόντα λιανικής τα εισάγουμε ως τελικό προϊόν.

Η επιλογή στο μπαμπού ήταν πολύ στοχευμένη και συγκεκριμένη. Επί της ουσίας, μπορείς να φτιάξεις τα πάντα από μπαμπού και οι εφαρμογές του είναι ανεξάντλητες. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πρόκειται για το ταχύτερα αναπτυσσόμενο και ανανεώσιμο φυτό στον κόσμο, για την παραγωγή του οποίου δεν χρειάζονται καθόλου λιπάσματα και φάρμακα λόγω των φυσικών του ιδιοτήτων. Συνολικά, πρόκειται για ένα θαύμα της ίδιας της φύσης!

Ποιος είναι ο θετικός αντίκτυπος στο περιβάλλον από προσπάθειες όπως η δική σας; Και πόσο σημαντικό είναι, τελικά, το πρόβλημα με το πλαστικό;

Είμαστε μια πολύ μικρή εταιρεία αλλά με μεγάλες φιλοδοξίες για το θετικό μας αντίτυπο στο περιβάλλον. Και ευτυχώς βλέπουμε πολλές εξαιρετικές προσπάθειες από πολλούς «μικρούς» όπως εμείς, που όλοι συντονίζονται και υποστηρίζονται μεταξύ τους αλλά και από ένα ευαισθητοποιημένο κοινό.

Το πρόβλημα των πλαστικών αποβλήτων με μια λέξη είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ. Μαζί με την κλιματική αλλαγή και την απαλλοτρίωση δασών αποτελεί την πρώτη 3άδα των προβλημάτων που αυτό συμβαίνει που σήμερα πλέον ονομάζουμε Κλιματική Κρίση. Μιλάμε για ένα πρόβλημα που προσθέτει κάθε χρόνο 8 τόνους αποβλήτων στους ήδη 150 που βρίσκονται στους ωκεανούς. Και η πρόβλεψη είναι ότι ο ρυθμός θα διπλασιαστεί την επόμενη 10ετία.

Ο κύριος στόχος μας είναι αρχικά να ενθαρρύνουμε τη δοκιμή ενός πιο πράσινου τρόπου ζωής αλλά τελικά να δημιουργήσουμε CO2 αρνητικούς όπως, για όλα μας τα προϊόντα, εκτός από την αντιστάθμιση που προσφέρουν ως οικολογικές λύσεις, ενισχύονται από δρ η υποστήριξη ΜΚΟ και η Δεντροφύτευση . Σήμερα συνεργαζόμαστε με τη WWF (Σε Ελλάδα και Γαλλία) και την ONE TREE PLANTED. Ετοιμάζουμε όμως και άλλες δράσεις και συνεργασίες.

Πόσο ευαισθητοποιημένο είναι σήμερα το καταναλωτικό κοινό στην Ελλάδα, όσον αφορά την επιλογή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον; Μπορείτε να δημιουργήσετε περισσότερες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες όπως η δική σας;

Δυστυχώς, το ευρύ κοινό στην Ελλάδα (και όχι μόνο) δεν είναι ευαισθητοποιημένο και ενώ μπορεί να συμφωνεί ή ακόμα και να βλέπει το πρόβλημα, δεν αναζητά, αλλά κυρίως δεν υιοθετεί ακόμα και τις απλούστερες και συμφέρουσες οικονομικά, οικολογικές λύσεις, όπως πχ ένα επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι για το καφέ ή ένα ξυράφι με ανταλλακτικές λεπίδες.

Μπορούν και πρέπει να υπάρξουν πολλές αντίστοιχες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αλλά στο μέγεθος μας, ο ρόλος μας περιορίζεται στην επικοινωνία και τη γνωστοποίηση του προβλήματος στο μαζικό καταναλωτικό κοινό.

Τα πράγματα θα αλλάξουν ουσιαστικά και δραστικά όταν οι 5-10 τεράστιες πολυεθνικές πιεστούν τόσο από το κοινό ώστε να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο συσκευάζουν και προμηθεύουν τα προϊόντα τους και οι ίδιοι οι «αναγκαστούν» από τις κρατικές ρυθμίσεις να αξιοποιήσουν τις επαναληπτικές οικολογικές λύσεις. που μπορούν να κάνουν επιχειρήσεις όπως η δική μας να προσφέρουν.

Υπάρχουν συνεργασίες B2B της Boobam με άλλες επιχειρήσεις, για τη διάθεση και τη χρήση των προϊόντων της; Για παράδειγμα, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια συνεργασία με σημεία εστίασης για την προμήθεια καλαμακιών από μπαμπού;

Εκτός από τις χονδρικές πωλήσεις, έχουμε ήδη πολλές συνεργασίες B2B κυρίως σε εταιρικά έργα. Επίσης, σε σημεία εστίασης όπου διατίθενται αποκλειστικά τα προϊόντα μας ως private labeled zero waste λύσεις. Γενικότερα, με τη συλλογή μας στοχεύουμε σε ένα ευρύ φάσμα Β2Β συνεργασιών σε όλους τους εμπορικούς κλάδους.

Δραστηριοποιείστε με μια καινοτόμα ιδέα στην Ελλάδα του 2019. Ποια η γνώμη σας για το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας; Ποιες οι πιθανές δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια εταιρεία όπως η boobam;

Ξεκινώντας με 500€ Κυρία ιδέα, όσο και να είναι, στην Ελλάδα του σήμερα θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες.

Ίσως σας εκπλήξω αλλά δεν πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας, αυτό έρχεται 2ο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό της έλλειψης επιχειρηματικής παιδείας και κουλτούρας. Ζούμε στην εποχή της δωρεάν υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και πρόσβασης σε πληροφορίες - και δεν μιλάω για τη δημόσια εκπαίδευση και πρόσβαση σε δεδομένα γιατί πολύ απλά στην Ελλάδα το επίπεδο είναι εξαιρετικά χαμηλό. Μέσω του διαδικτύου σήμερα, υπάρχει για πρώτη φορά στην παγκόσμια τόσο μεγάλη ισότητα στην ιστορία και στο «αν θες μπορείς», όπως περιγράφω. Μπορείς να μάθεις ότι χρειάζεται για να πετύχεις, αρκεί να είσαι πρόθυμος να επενδύσεις το χρόνο σου και να βγεις από τη ζώνη άνεσης που οι περισσότεροι από εμάς αρέσκονται να βρίσκονται.

Για να επιστρέψω λοιπόν στην ερώτηση, ήταν μεγάλη μας «τύχη» να έχουμε μόλις 500€ για να ξεκινήσουμε, καθώς με αυτό τον τρόπο αναγκαστήκαμε να μάθουμε και να κάνουμε τα πάντα μόνο μας, αξιοποιώντας στο μέγιστο το κάθε ευρώ που είχαμε διαθέσιμο, εφαρμόζοντας το. λεγόμενο bootsrapping, ως μια εκκίνηση χωρίς ιδία κεφαλαία και χρηματοδότηση.

Η δυσκολία που θα αντιμετωπίσει λοιπόν μια startup καινοτόμα εταιρεία είναι η κατανάλωση του κεφαλαίου επένδυσης σε βασικές λειτουργίες και υποδομές, και όχι στην ανάπτυξη του concept της, κάτι που γρήγορα θα αφήσει χωρίς ρευστότητα, οδηγώντας ουσιαστικά σε παύση της λειτουργίας της , καθώς στην Ελλάδα οι πηγές οποιασδήποτε χρηματοδότησης είναι σχεδόν μηδενικές. Με λίγα λόγια, η καινοτομία τις περισσότερες φορές χρειάζεται χρόνο για να γίνει αποδεκτή από την αγορά και αυτό το χρόνο που αγοράζει μόνο με προσωπική εργασία και επανεπένδυση του κάθε ευρώ που παράγουν οι πωλήσεις στην ανάπτυξη και όχι σε αυξανόμενα έξοδα.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια για την boobam; Υπάρχουν νέα προϊόντα ή άλλες ενέργειες που έχετε «στα σκαριά»;

Όπως ανέφερα και παραπάνω, είμαστε μια μικρή αλλά πολύ φιλόδοξη ομάδα που αποτελείται από νέους, πολύ δημιουργικούς και εργατικούς ανθρώπους, παθιασμένους με την αποστολή μας! Πιστεύουμε 100% ότι με την αυξανόμενη αναγνωρισιμότητα του προβλήματος και την αποδοχή του ευρύτερου κοινού μπορούμε να κάνουμε έναν σημαντικό φορέα αλλαγής της καταναλωτικής κουλτούρας στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, δημιουργώντας θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Έχοντας τα πόδια στη γη αλλά το κεφάλι στον ουρανό, ετοιμάζουμε πολλά νέα προϊόντα για το 2020, αλλά κυρίως έξυπνες συνεργασίες και concept που θα μας φέρουν μπροστά στα μάτια και τα χέρια εκατομμυρίων καταναλωτών, προκαλώντας και απλουστεύοντας τα πρώτα τους πράσινα βήματα μέσα από πολλαπλά κίνητρα. για τους ίδιους και το περιβαλλοντικό του αντίτυπο.

Κλείνοντας, μιλήστε μας για τη συνεργασία που διατηρείτε με την WWF, τους στόχους της και το πώς εξελίσσονται.

Είμαστε πραγματικά περήφανοι για αυτή τη συνεργασία που έχουμε σχεδόν από τότε που ξεκινήσαμε τη boobam, καθώς μαζί ουσιαστικά δημιουργήσαμε την πρώτη οδοντόβουρτσα στο κόσμο, άμεσα συνδεδεμένη με οικολογικό έργο.

Στόχος είναι να αναπτυχθούν όλα τα σταδιακά συνεργασία της WWF σε κάθε βασική αγορά, η αρχή έγινε με τη Γαλλία, ώστε όλο αυτό σε όφελος να επιστρέφει τελικά και να ενδυναμώσει το έργο της δικής μας Ελληνικής WWF.